Tekstgrootte
Onderwijs is voortdurend in beweging. De Hoeksteen wil een lerende organisatie zijn en zich verder bekwamen. Met dit doel is er een meerjarenplan geschreven en komen er per jaar veranderingsonderwerpen aan de orde. Voor 2021-2022 staan de volgende onderdelen ingepland:
De gezamenlijke visie krijgt steeds een verdere invulling. Dit heeft geresulteerd in het vignet “Gezonde School”. Aankomend schooljaar gaan we dit verder uitbouwen met het observatiesysteem voor sociaal emotionele ontwikkeling “ZIEN!”. Hier maken wij reeds gebruik van. We willen ons verder bekwamen in de interpretatie van de gegevens en het mede laten invullen van de observatielijsten door de ouders/verzorgers.
Binnen het team is ervoor gekozen om gezamenlijk te werken met het model van effectieve directe instructie, het EDI-model met de werkvormen van ‘Teach like a Champion’. De combinatie hiervan is het doordacht passend leerplan. Hier worden de leerkrachten volgend schooljaar in geschoold zodat zij een nog effectievere instructie kunnen geven waardoor er meer differentiatie mogelijk is. Dit resulteert automatisch in meer maatwerk voor de leerlingen.
In de afgelopen twee schooljaren is veel aandacht besteed aan het invoeren van de rekenmethode Wereld in Getallen- 5 in de groepen 3 t/m 8. Het digitaal (ver)werken in de groepen 5 t/m 8 biedt de mogelijkheid om met het observatieformulier te werken waardoor je als leerkracht meer zicht krijgt op het rekenaanbod per individueel kind.
In mei 2021 is gekozen om thematisch te willen gaan werken met de methode IPC. In de gehele school wordt dan gewerkt aan hetzelfde thema en elke groep op het eigen niveau. Dat betekent dat de zaakvakken niet meer als losse vakken gegeven gaan worden, maar geïntegreerd in één thema. Daarbij komt het werken aan 21e eeuwse vaardigheden, cultuur en sociale integratie en burgerschap binnen een thema aanbod. Tevens zijn er ook meer mogelijkheden om adaptiever te werken binnen het themaonderwijs. De methode IPC vraagt om een invoeringstraject wat in het schooljaar 2021-2022 op de agenda staat.
De methode voor technisch lezen en begrijpend lezen was aan vervanging toe. Een werkgroep heeft zich georiënteerd op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs in lezen en er is een nieuwe methode aangeschaft. Deze methode zal in het schooljaar 2021-2022 ingevoerd worden.
Het onderwijs in Engels op onze school vraagt het nodige onderzoek. Er gaan verschillende geluiden rond die er op zouden duiden dat het niveau van Engels te wensen overlaat. Daarom hebben we volgend schooljaar een specialist Engels die een dag in de week ambulante tijd heeft om nader te onderzoeken waar het onderwijs in het vak Engels verbeterd kan, en zo nodig moet, worden.
In het schooljaar 2021-2022 staat de reorganisatie van de zorgstructuur op de agenda. Door kleinere klassen is het mogelijk om meer individuele aandacht te geven aan de leerlingen. Daarnaast zijn er onderwijsondersteuners en onderwijsassistenten die het werk van de leerkrachten kunnen overnemen zodat de leerkracht zich meer kan focussen op de primaire taak.
De registratie van de zorg blijft een ontwikkelpunt omdat het erg prettig werkt als deze zo efficiënt mogelijk is ingericht. De afspraken zullen moeten worden vastgelegd in het zorgplan dat jaarlijks om een update vraagt, omdat zowel beleid als inzichten aan verandering onderhevig zijn.
In het afgelopen schooljaar heeft de school mooie scores gehaald t.a.v. de eindtoets in groep 8. Graag houden wij die resultaten vast en blijven wij boven het gemiddelde scoren. Het is daarom belangrijk dat wij als school ambitieuze doelen stellen en deze ook behalen.